vineri, 15 martie 2013

Where Art Thou, ICR?


Pentru a citi stirea si up-date-ul pe site-ul HotNews da click aici

Institutul Clutural Roman, condus cu mandrie de domnul Marga ( caruia credibilitatea i-a scazut sub nivelul marii - dar nu despre asta e vorba) a impartit proiectele inaintate pentru finantare in doua categorii: eligibile si neeligibile.
Printre cei neeligibili se numara:
- TIFF 
- Festivalul de Jazz de la Sibiu
- Festivalul Anonimul
- Astra Film
- Festivalul Anim'est
- Festivalul Cultural FanFest 2013
- Festivaul National de Teatru UNITER

Buuuuuuuuuuuun, sa scapam de astea ca oricum nu a auzit nimeni de ele si n-au produs nimic de valoare. Sa se descurce singure ca noi tre' sa finantam Udatul Nevestelor si Povesti Romanesti in Kenya.

Toate ar fi ramas asa, doar ca presa a adus la cunosinta poporului ce vrea ICR-ul sa le serveasca pe post de supliment cultural. Si poporul s-a suparat ca - minunea minunilor- lui chiar ii place Jazz-ul si parca si celelalte. Acum ca ziarele vuiesc si oamenii se jeluiesc pe facebook si blog-uri, domnii ICR s-au speriat un pic si o dau la intors: 
"Institutul Cultural Roman a revenit cu o precizare, ulterioara publicarii stirii HotNews.ro, in care mentioneaza ca respingerea proiectelor s-a datorat "strict aspectelor de ordin tehnico-financiar".

"Se intelege ca de indata ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus si corespunde cerintelor legale, proiectul devine eligibil", considera comunicatul ICR. "In acest sens, solicitam respectarea perioadei legale de contestatie in asa fel incat sa poata fi luate in discutie toate proiectele ce au documentatia in conformitate cu OG nr 51/1998 (privind imbunatatirea sistemelor de finantarea programelor, proiectelor si actiunilor culturale, aprobata prin Legea nr 245/2001 cu modificarile si completarile ulterioare). Ultima zi de depunere a contestatiilor este 18 martie."
De ce nu-mi suna mie credibil asa? Fiindca manifestarile astea nu sunt la prima editie si inclin sa cred ca cei care se ocupa de cererile de finantatre nu sunt incapabili sa se descurce cu birocratia romaneasca: au mai facut cereri, au obtinut finantatri, stiu ei ce trebuie sa faca. Sa nu uitam nici ca:
"Conducerea ICR a anuntat miercuri ca "fiecare aplicant va primi, in cursul zilei de astazi, un e-mail in care li se va explica motivul pentru care dosarul a fost declarat neeligibil". Joi, 14 martie, acest e-mail nu ajunsese inca la o parte dintre concurentii respinsi." 
Apoi Marga a iesit la rampa ca sa ne lamureasca si pe noi ca un proiect "neeligibil pentru fiinantare" nu inseamna neaprat ca este un proiect "neeligibil pentru finantare". Adica faptul ca nu au trecut de prima etapa de selectare (etapa "tehnico-financiara") nu inseamna ca nu o sa intre in a-2a etapa, cea in care o comisie de specialisti le apreciaza din punct de vedere valoric.
Eh, pana in 18 martie o sa ne lamurim si noi cine e si cine nu e pana la urma eligibil... Si actionam.


UPDATE:
ICR-ul a publicat pe site-ul oficial proiectele aprobate pentru finantare si suma alocata:
Conform aprobării date în cursul lunilor ianuarie – martie 2013, de Comitetul Director, în anul 2013 se acordă sprijin financiar, din partea ICR, următoarelor proiecte prezentate de parteneri strategici cu vizibilitate internațională:

•    Festivalul Național de Teatru (UNITER) – sumă alocată 200.000 lei
•    Ateliere de artă dramatică (Academia de Teatru și Film Athanor, Germania) – sumă alocată 100.000 lei
•    Festival Internațional de Dans Contemporan – sumă alocată 40.000 lei
•    Centrul Național al Dansului – sumă alocată 60.000 lei
•    TIFF – Festivalul Internațional de Film (Cluj) – sumă alocată 200.000 lei
•    Festivalul Internațional de Film Documentar (ASTRA Sibiu) – sumă alocată 50.000 lei
•    Festivalul de Film Anonimul – sumă alocată 10.000 lei
•    Festivalul de Film de Animație Anim’Est – sumă alocată 20.000 lei
•    Festivalul Filmului Evreiesc – sumă alocată 10.000 lei
•    Turneele Teatrului Nottara – sumă alocată 70.000 lei
•    Întâlnirile Internaționale de la Cluj (Teatrul Național din Cluj) – sumă alocată 60.000 lei
•    Balkanik Festival - sumă alocată 68.000 lei
•    Festivalul Internaţional de Film CinePolitica – sumă alocată 4.500 lei
•    Festivalul Plai de Muzică, Artă, Multiculturalitate (Timişoara) – sumă alocată 22.500 lei
•    Festivalul de Jazz, București (premiul formația anului) – sumă alocată 4.500 lei
•    Festivalul de Jazz (Sibiu) – sumă alocată 30.000 lei
•    Fundația Sergiu Celibidache  – sumă alocată 22.500 lei

Deci... ne vedem acolo, da?

0 comentarii: